Συστατικές επιστολές: Ποιος; Πότε; Πώς;

Από ποιον να λάβετε συστατικές επιστολές?

Τα κολέγια συχνά ζητούν δύο ή τρεις συστατικές επιστολές από άτομα που σας γνωρίζουν καλά. Οι επιστολές αυτές θα πρέπει να γράφονται από κάποιον που μπορεί να περιγράψει θετικά τα ταλέντα, τα επιτεύγματα και τον χαρακτήρα σας.

Τα κολέγια εκτιμούν τις συστάσεις επειδή:

– Αποκαλύπτουν πράγματα για εσάς που δεν μπορούν να αποκαλύψουν οι βαθμοί απολυτηρίων και οι βαθμολογίες των εξετάσεων

– Παρέχουν προσωπικές απόψεις και μια διαφορετική εικόνα του χαρακτήρα σας

Ζητήστε συστατικές επιστολές από άτομα που σας γνωρίζουν καλά αλλά και είναι σχετικά με τον τομέα σπουδών που έχετε επιλέξει. Χρειάζεστε πάντα μία σύστατική για τις θετικές και μία για τις κοινωνικές επιστήμες.

Πότε να ζητήσετε συστατικές επιστολές

Φροντίστε να ζητήσετε τις συστατικές σας επιστολές τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την πρώτη προθεσμία που θα πρέπει να συμπληρώσετε και να στείλετε τις αιτήσεις σας. Όσο νωρίτερα το ζητήσετε, τόσο το καλύτερο. Σε πολλούς καθηγητές αρέσει να γράφουν συστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν υποβάλετε αίτηση early decision/early action, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε συστάσεις μέχρι την έναρξη του τελευταίου έτους ή νωρίτερα.

Ποιόν να ρωτήσετε

Είναι δική σας δουλειά να βρείτε άτομα που θα γράψουν συστατικές επιστολές για εσάς. Αλλά οι μέντορες του CLC είναι πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα καλύτερα δυνατά άτομα για τις συστάσεις σας.

 1. Διαβάστε προσεκτικά κάθε μία από τις αιτήσεις σας για το κολέγιο. Οι σχολές συχνά ζητούν συστατικές επιστολές από έναν ακαδημαϊκό καθηγητή – μερικές φορές σε ένα συγκεκριμένο μάθημα.
 2. Ρωτήστε τον μέντορά σας στο CLC, τους δασκάλους και τον σχολικό σας σύμβουλο ποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γράψουν καλές συστατικές επιστολές.
 3. Επιλέξτε έναν από τους καθηγητές σας από τη Β λυκείου ΙΒ1 ή έναν φετινό (γ λυκείου, ΙΒ2) καθηγητή που σας γνωρίζει εδώ και καιρό.
 4. Σκεφτείτε να ρωτήσετε έναν καθηγητή που σας γνωρίζει και εκτός της τάξης. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής που σας βοήθησε στον όμιλο μαθηματικών/ρομποτικής/επιχειρηματικότητας ή σας συμβούλευσε στο σύλλογο αντιδιαλόγου μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή συστατική επιστολή.
 5. Σκεφτείτε άλλους συστήνοντες – όπως έναν εργοδότη, έναν προπονητή ή κάποιον με τον οποίο/για τον οποίο ήσασταν εθελοντής.
 6. Ο συστάτης που επιλέξατε πρέπει να είναι ενθουσιασμένος με το να γράψει την επιστολή για εσάς.

Πώς να αποκτήσετε τις καλύτερες συστατικές επιστολές

 1. Μιλήστε με τους καθηγητές σας για τη συμμετοχή σας στην τάξη.
 2. Υπενθυμίστε τους συγκεκριμένες εργασίες ή projects για τα οποία είστε υπερήφανοι.
 3. Πείτε τους τι μάθατε στην τάξη.
 4. Αναφέρετε τυχόν προκλήσεις που ξεπεράσατε.
 5. Δώστε τους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να δώσουν συγκεκριμένα παραδείγματα της εργασίας σας.

Τελικές συμβουλές

 1. Να παραιτείστε πάντα από το δικαίωμά σας να βλέπετε τις συστατικές επιστολές στα έντυπα της αίτησής σας (common app– I waive my right). Οι υπεύθυνοι εισαγωγής θα τις εμπιστεύονται περισσότερο αν δεν τις έχετε δει.
 2. Βεβαιωθείτε ότι οι συστήνοντες σας γνωρίζουν τις προθεσμίες για κάθε κολέγιο.
 3. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ανεβάσει τις συστάσεις τους στον λογαριασμό σας στο common app στην ενότητα των συστάτικων επιστολών.

Καλή τύχη !

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δημιουργία του Προϋποθέσεις – Κλειδιά Ας δούμε μαζί τα βήματα και τα κριτήρια για την δημιουργία μιας λίστας πανεπιστημίων. Ξεκινώντας, από την Β’

Read More »

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για να εμπλουτίσετε τις αιτήσεις σας στα πανεπιστήμια Ως μέρος της αφοσίωσής του στην επιτυχία των μαθητών, το CLC ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατά την

Read More »

Τι σημαίνει waitlist offer; Εάν είστε στη λίστα αναμονής, συνήθως σημαίνει ότι ένα πανεπιστήμιο αισθάνεται ότι είστε κατάλληλοι, αλλά ο αριθμός αποδοχών του περιορισμένος. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής εάν το σχολείο

Read More »
Scroll to Top