Είμαι Waitlisted? Τι μπορώ να κάνω?

Τι σημαίνει waitlist offer;

Εάν είστε στη λίστα αναμονής, συνήθως σημαίνει ότι ένα πανεπιστήμιο αισθάνεται ότι είστε κατάλληλοι, αλλά ο αριθμός αποδοχών του περιορισμένος. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής εάν το σχολείο χρειάζεται επιπλέον μαθητές για την επόμενη τάξη του πρώτου έτους. Ωστόσο, να θυμάστε ότι ορισμένα σχολεία χρησιμοποιούν την εισαγωγή στη λίστας αναμονής ως «ευγενικής απόρριψη», που σημαίνει ότι δεν έχετε εγγυημένη θέση στην εισερχόμενη τάξη, αλλά πρέπει να περιμένετε πριν λάβετε την τελική απόφαση. Η περίπτωση της «ευγένειας» οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, εάν έχετε legacy, η λίστα αναμονής θα προσβάλει λιγότερο το πρόσωπο που έχει legacy. Δεύτερον, η αίτησή σας ήταν σχετικά ισχυρή, αλλά απλώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να σας δεχτεί. Ορισμένα πανεπιστήμια μπορεί να επεκτείνουν μια προσφορά λίστας αναμονής με βάση τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά σας, αλλά το κάνουν αυτό σε χιλιάδες φοιτητές (ειδικά τα Ivy League Colleges). Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε πάντα να αποδεχτείτε ή να απορρίψετε την προσφορά της λίστας αναμονής.

 

Ποια είναι τα κριτήρια και το ποσοστό αποδοχής στη λίστα αναμονής;

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσοι μαθητές θα εγγραφούν τελικά σε ένα σχολείο αφού κατά μέσο όρο στο Common App υποβάλλονται ετησίως 5 έως 6 εκατομμύρια αιτήσεις! Γι’ αυτό υπάρχουν οι λίστες αναμονής. Κάθε σχολείο έχει τη δική του πολιτική λίστας αναμονής, η οποία εξαρτάται από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες θεσμικές ανάγκες του (αποστολή, πόροι και στόχοι του ιδρύματος). Αυτές οι ανάγκες περιλαμβάνουν το πεδίο σπουδών, τη γεωγραφική ποικιλομορφία, την απόδοση και τα ταλέντα. Για παράδειγμα, τα πανεπιστήμια έχουν ποσόστωση για τον αριθμό φοιτητών μηχανολόγων μηχανικών ή ασιατών φοιτητών. Δεν πρόκειται μόνο για τον αριθμό των αποδοχών αλλά και για την ισορροπημένη εκπροσώπηση. Επομένως, τα πανεπιστήμια βλέπουν τις εγγραφές τους κυριολεκτικά κάθε λεπτό της ημέρας για να ανταποκριθούν στις επιθυμητές τάσεις.

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι λίστες αναμονής ταξινομούνται. Οι μαθητές δεν έχουν σειρά προτεραιότητας στη λίστα αναμονής.

Όσον αφορά τη διαφάνεια, ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Cornell, είναι ξεκάθαρα σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της λίστας αναμονής (δηλώνουν ότι περίπου 2.500 μαθητές λαμβάνουν μια θέση στη λίστα αναμονής τους και τελικά γίνονται δεκτοί 61-168 από αυτούς). Τα περισσότερα πανεπιστήμια, ωστόσο, είναι πολύ «εχέμυθα» σχετικά με τη διαδικασία της λίστας αναμονής και δεν υπάρχουν δεδομένα για να βασιστεί κανείς.

Επιπλέον, ακόμη και τα μεγέθη και τα ποσοστά αποδοχής στη λίστας αναμονής ενός συγκεκριμένου πανεπιστημίου ποικίλλουν σημαντικά από έτος σε έτος. Για παράδειγμα, στο Stanford το ποσοστό αποδοχής από τη λίστα αναμονής μειώθηκε από το 10% στο 1% μέσα σε ένα χρόνο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βασιζόμαστε ούτε σε ιστορικά δεδομένα. Τα πιο επιλεκτικά πανεπιστήμια διατηρούν αυτό το ποσοστό μεταξύ 1,0% και 3,0%. Θα πρέπει απλώς να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας σαν να μην περιμένουμε την αποδοχή.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις μετά το waitlist offer?

 1. Μείνετε θετικοί: Το να είστε στη λίστα αναμονής δεν αποτελεί απόρριψη και υπάρχει ακόμα πιθανότητα να σας προσφερθεί μια θέση στην εισερχόμενη τάξη. Κρατήστε μια θετική στάση και μην αφήσετε την αβεβαιότητα της κατάστασης να σας απογοητεύσει.
 2. Αποδεχτείτε ή απορρίψτε την προσφορά της λίστας αναμονής άμεσα. Να θυμάστε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πείτε ναι και ότι δεν χρειάζεται να υποβάλετε καμία κατάθεση για να παραμείνετε στη λίστα αναμονής. Αποφασίστε αν θα θέλατε να κρατήσετε τη θέση σας και ενημερώστε την επιτροπή αιτήσεων το συντομότερο δυνατό γιατί υπάρχουν πολλοί άλλοι μαθητές που έχουν τη συγκεκριμένη σχολή ως πρώτη επιλογή.
 3. Εξασφαλίστε τη θέση σας στο πανεπιστήμιο της αμέσως επόμενης επιλογής σας: Ακόμα κι αν επιλέξετε να παραμείνετε στη λίστα αναμονής, θα πρέπει να εγγραφείτε στο σχολείο της επόμενης επιλογής σας, επειδή δεν μπορείτε να προβλέψετε εάν το «πλάνο λίστας αναμονής» θα λειτουργήσει ή όχι. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να στείλετε στο σχολείο επόμενης επιλογής τη μη επιστρέψιμη προκαταβολή σας (την οποία θα χάσετε αν αποφασίσετε να εγγραφείτε αλλού) έως την 1η Μαΐου.
 4. Μείνετε σε επαφή με την επιτροπή αιτήσεων του πανεπιστημίου μέσω Επιστολής Συνεχούς Ενδιαφέροντος (Letter of Continued Interest – LOCI) ή email. Κρατήστε την επιτροπή ενήμερη για τυχόν νέα επιτεύγματα ή αλλαγές στο προφίλ σας από τότε που κάνατε την αίτηση. Ερευνήστε τι ζητάει το πανεπιστήμιο από τους υποψήφιους που είναι στη λίστα αναμονής προτού στείλετε το πρόσθετο υλικό. Η επικοινωνία με την επιτροπή μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην αίτησή σας.
 5. Γράψτε μια επιστολή λίστας αναμονής (waitlist letter) (εάν απαιτείται). Προσπαθήστε να το στείλετε το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες από την είσοδο στη λίστα αναμονής.
 6. Εξερευνήστε άλλες επιλογές: Ενώ περιμένετε μια τελική απόφαση, φροντίστε να εξερευνήσετε εναλλακτικά πανεπιστήμια και να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές.
 7. Να είστε υπομονετικοί: Οι αποφάσεις της λίστας αναμονής συχνά διαρκούν περισσότερο από τα regular decisions, επομένως να είστε υπομονετικοί και μην περιμένετε άμεση απάντηση. Γενικά, οι επιτροπή αρχίζει να εξετάζει τη λίστα αναμονής από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου.

Επιστολή συνεχούς ενδιαφέροντος (Letter of Continued Interest - LOCI)

Συνιστάται πάντα να γράφετε ένα LOCI (εκτός αν το πανεπιστήμιο δεν επιθυμεί ρητά). Ορισμένα πανεπιστήμια μπορεί να μην ανατρέχουν καν στη λίστα αναμονής τους κάθε χρόνο, καθώς προτιμούν να συμπληρώνουν την τάξη τους από τα early και regular decisions. Εάν δεν είστε βέβαιοι αν θα γράψετε ένα LOCI, σκεφτείτε αν θα μετανιώσετε που δεν γράψατε. Ίσως αξίζει μια δοκιμή. Συνιστάται επίσης να γράψετε μια επιστολή εάν σας το ζητήσει το πανεπιστήμιο και εσείς ενδιαφέρεστε ακόμα.

Τι να συμπεριλάβετε στο LOCI σας

 • Ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας (GPA) του σχολείου σας έχει αυξηθεί από τότε που υποβάλατε αίτησή σας: Δείχνει ότι εργάζεστε σκληρά για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό στο λύκειο, να αυξήσετε τις επιδόσεις σας στις εξετάσεις και να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις.
 • Νέα βραβεία/διακρίσεις που έχετε λάβει από την υποβολή της αίτησής σας: Αυτά είναι εξαιρετικά εργαλεία για να επιδείξετε τα εξαιρετικά προσόντα σας.
 • Νέα ηγετική θέση σε εξωσχολική δραστηριότητα. Να είστε προσεκτικοί εδώ. Μην αναφέρετε απλώς τον σύλλογο/ομάδα/οργανισμό στον οποίο είχατε πρωταγωνιστικό και ηγετκό ρόλο, αλλά περιγράψτε επίσης πώς εργαστήκατε για τη βελτίωσή του, πώς χειριστήκατε τη διαφορετικότητα μεταξύ των μελών της ομάδας και ποιες δεξιότητες τελικά αποκτήσατε/επεκτείνατε.
 • Ότι έχετε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ή τις οδηγίες που αναφέρονται στη λίστα αναμονής ή στην επιστολή σας: η πιο συχνή απαίτηση είναι υψηλότερη βαθμολογία εξετάσεων ACT/SAT.
 • Ανανεώστε τη μνήμη της επιτροπής του πανεπιστημίου ως προς το λόγο που θέλετε να το παρακολουθήσετε, αναφερόμενοι συγκεκριμένα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του και στο τι μπορείτε να προσφέρετε στην κοινότητά του.

Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν γράφετε το LOCI σας

 • Μην επαναλάβετε το αρχικό personal statement. Μπορείτε να αναφέρετε νέες δραστηριότητες, εμπειρίες και δεξιότητες. Η επιτροπή δεν θα ήθελε να δει επαναλήψεις.
 • Μην αναφέρετε τα ονόματα άλλων πανεπιστημίων στα οποία έχετε γίνει δεκτός καθώς μπορεί να φαίνεται σαν να καυχιέστε ότι έχετε άλλες επιλογές.

Ποια είναι η δομή ενός LOCI;

 • Συστηθείτε γράφοντας, “Dear [το όνομα του υπευθύνου εισαγωγής στο κολέγιο στον οποίο γράφετε]” (Αποφύγετε κλισέ όπως «to whom it may concern»)
 • Εκφράστε ευγνωμοσύνη που η επιτροπή εξέτασε την αίτησή σας
 • Περιγράψτε πόσο ενδιαφέρεστε για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και γιατί είναι η πρώτη σας επιλογή

Sample LOCI

Dear Admissions Committee,

I am writing to express my continued interest in attending [University Name] and to thank you for placing me on the waitlist. I believe that [University Name] is the perfect place for me to continue my academic journey and I remain committed to doing whatever it takes to secure a place in the incoming class.

Paragraph one: New academic achievements

Paragraph two: New extracurricular accomplishments

I am confident that I would thrive at [University Name] and contribute to the intellectual and cultural diversity of the student body.

As a waitlisted candidate, I understand that there may be limited space available, but I remain hopeful that an opportunity will arise for me to join your prestigious community. I am committed to staying in touch with you and keeping you informed of any updates to my academic record or any other achievements that may strengthen my application.

Thank you for your time and consideration of my application. I appreciate the hard work that you do in shaping the future of the next generation of scholars and leaders, and I remain hopeful that I may one day be a part of that legacy.

Sincerely,

[Student’s Name]

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δημιουργία του Προϋποθέσεις – Κλειδιά Ας δούμε μαζί τα βήματα και τα κριτήρια για την δημιουργία μιας λίστας πανεπιστημίων. Ξεκινώντας, από την Β’

Read More »

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για να εμπλουτίσετε τις αιτήσεις σας στα πανεπιστήμια Ως μέρος της αφοσίωσής του στην επιτυχία των μαθητών, το CLC ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατά την

Read More »

Η φύση του ChatGPT και ο αντίκτυπός του στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό κόσμο Τον Νοέμβριο του 2022, η Open AI, σε συνεργασία με τον Elon Musk, παρουσίασε το Chatbot – Chat GPT, την καινοτόμο εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που προκάλεσε

Read More »
Scroll to Top