Βy: CLC EDUCATIONAL INSTITUTE

Υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη της συμβουλευτικής ομάδας του CLC και την βοήθεια του παγκόσμιου network του, ο Φίλιππος Ανδρικόπουλος, φοιτητής στο Bentley Business school και η κα Πέππυ Χρησταλά ιδιοκτήτρια του CLC EDUCATIONAL INSTITUTE, μαζί με τους μαθητές του CLC, Σοφία Λαβράνου, Δέσποινα Ντριγκόγια, Μαρίσα Κεφαλογιάννη και Νικόλας Ανδρικόπουλος εκπόνησαν εργασία για τον περιορισμό του πλαστικού στη ζωή μας και θέλησαν να προωθήσουν την χρήση φιλικών πρός το περιβάλλον υλικών στη θέση των πλαστικών.

Η ομάδα των μαθητών ήρθε σε επαφή με ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν φιλικά προς το περιβάλλον  καλαμάκια και συνεργάστηκαν για να τα διανείμουν σε σχολεία και χώρους ψυχαγωγίας, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση μέσω σχετικής έρευνας και παρουσίασης δεδομένων των επιπτώσεων της χρήσης πλαστικών καλαμακίων.

Μόνο στις Ηνωμ. Πολιτείες χρησιμοποιούνται καθημερινά πεντακόσια εκατομμύρια καλαμάκια. Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένα από τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά προϊόντα πού μετά την χρήση τους απορρίπτονται. Πολλοί τύποι καλαμακίων δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν λόγω των χημικών ουσιών από τις οποίες προέρχονται. Τα περισσότερα από αυτά επίσης δεν είναι  βιοαποσπώμενα και δεν μπορούν να διασπαστούν φυσικά από βακτήρια και άλλους αποσυντμητές σε μη τοξικά υλικά. Τα καλαμάκια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να καταλήγουν στις πλωτές οδούς μας, και τελικά στους ωκεανούς, λόγω του ανέμου που μεταφέρει τα ελαφρά αντικείμενα από κάδους απορριμμάτων, απο τις εγκαταστάσεις συλλογής τους, φορτηγίδες, βάρκες και υδρόβια μεταφορικά οχήματα.

Τα περισσότερα πλαστικά καλαμάκια απλά διασπώνται σε όλο και μικρότερα σωματίδια,απελευθερώνοντας χημικά στο έδαφος, τον αέρα και το νερό που είναι επιβλαβή για τα ζώα, τα φυτά, τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Στόχος του σχεδίου  είναι η ενημέρωση του κοινού για  εναλλακτικές λύσεις. Η απλή αντικατάσταση φθηνών και αναλώσιμων πλαστικών καλαμακίων με επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί ή  βιοαποδομήσιμο χαρτί/μπαμπού είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί  η ρύπανση από πλαστικό.