Εάν έχετε υποβάλει αίτηση μέσω της διαδικασίας early decision ή early action, ενδέχεται να βρεθείτε σε αναβολή ή σε λίστα αναμονής. Ωστόσο, μην απελπίζεστε, διότι αυτό δεν σημαίνει ότι σας απέρριψαν. Αντιθέτως, σημαίνει ότι μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε το προφίλ σας και τις πιθανότητές σας να γίνετε δεκτοί στον κανονικό κύκλο αιτήσεων. Ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να συντάξετε μια επιστολή.
Τι σημαίνει η αναβολή και η λίστα αναμονής;
– Αναβολή στον κύκλο EA/ED σημαίνει ότι στο πανεπιστήμιο αρέσει το προφίλ/οι εκθέσεις σας, αλλά θέλει να δει κάτι περισσότερο προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση η επιτροπή εισαγωγής θα επανεξετάσει την αίτηση του μαθητή/τριας ξανά στο πλαίσιο του κανονικού κύκλου λήψης αποφάσεων.
– Αναβολή στον κύκλο της κανονικής απόφασης εισαγωγής σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο θέλει να δει τους τελευταίους βαθμούς σας από το τελευταίο έτος του λυκείου/τα αποτελέσματα των εθνικών εξετάσεων προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για την εισαγωγή.
– Λίστα αναμονής σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει την εξέταση της αίτησής σας και δεν είναι σίγουρο αν έχει θέση για τον μαθητή/τρια στο πρώτο έτος σπουδών του. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι φοιτητές θα φοιτήσουν τελικά στο πανεπιστήμιο και πόσες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν από μαθητές που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Εξαρτάται επίσης από την πολιτική του πανεπιστημίου. Ωστόσο, όσο πιο επιλεκτικό (και μικρό) είναι το πανεπιστήμιο, τόσο πιο δύσκολο είναι για έναν μαθητή/τρια να περάσει από τη λίστα αναμονής στην εισαγωγή.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αναβολής/λίστας αναμονής
Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, αν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε να φοιτήσετε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο που σας ανέβαλε/τοποθέτησε στη λίστα αναμονής, τότε θα πρέπει να γράψετε μια επιστολή συνεχούς ενδιαφέροντος.
Η επιστολή συνεχούς ενδιαφέροντος είναι η ευκαιρία των μαθητών να πείσουν τους υπεύθυνους εισαγωγής ότι αξίζουν μια θέση στο πανεπιστήμιο.
Πώς να γράψετε μια σπουδαία επιστολή συνεχούς ενδιαφέροντος
Η επιστολή πρέπει να είναι σύντομη, περιεκτική και ακριβής. Είναι η ευκαιρία σας να δείξετε στο πανεπιστήμιο ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε να φοιτήσετε εκεί.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε:
– Ο μέσος όρος βαθμολογίας σας του φεβρουαρίου και/ή το SAT –αν βελτιώθηκαν από τότε που κάνατε αίτηση. Οι βελτιωμένες βαθμολογίες σας δείχνουν ότι συνεχίζετε να προσπαθείτε να αριστεύσετε ακαδημαϊκά, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το κολέγιο.
– Αποκτήσατε νέα βραβεία, διακρίσεις, παρακολουθήσατε διαδικτυακά μαθήματα, εργαστήκατε σε έρευνα ή είχατε δημοσιεύσεις. Τα νέα επιτεύγματα δείχνουν την αφοσίωση και το πραγματικό ενδιαφέρον σας μετά τη διαδικασία υποβολής αίτησης.
– Ενισχύσατε τις ηγετικές σας ικανότητες μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων, όπως ο εθελοντισμός. Πρέπει να εξηγήσετε τα επιτεύγματά σας, το έργο που κάνατε και το αντίκτυπό του.
– Μπορείτε να συμπεριλάβετε συμπληρωματικό υλικό για να ενημερώσετε την επιτροπή σχετικά με τα επιτεύγματά σας.
Παραδείγματα:
“Είμαι ευγνώμων που μου δώσατε την ευκαιρία να είμαι στη λίστα αναμονής σας και θα ήταν τιμή μου να φοιτήσω στο αξιόλογο πανεπιστήμιό σας, αν μου δινόταν η ευκαιρία”.
“Μετά την αίτησή μου στο … έκανα ξανά SAT και βελτίωσα τη βαθμολογία μου, την οποία στέλνω μέσω του collgeboard καθώς θα ήθελα η επιτροπή να επανεξετάσει την αίτησή μου ξανά με τις νέες βαθμολογίες”.
“Από τότε που έστειλα την αίτησή μου, είναι τιμή μου να αναφέρω ότι κέρδισα τον εν λόγω διαγωνισμό/βραβείο, ότι ολοκλήρωσα την ερευνητική μου εργασία με θέμα … και ότι ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι αυτή η δραστηριότητα/βραβείο/έπαινος/πρωτοβουλία αποδεικνύει το πάθος, την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά μου για…”.
“Πιστεύω ότι αυτός ο καθηγητής/αυτή η έρευνα συμβαδίζει με την επιθυμία μου να μάθω περισσότερα/να βελτιώσω τις γνώσεις μου σχετικά με… και αν γίνω δεκτός θα συνεισφέρω τις δεξιότητές μου σε αυτή την έρευνα (συγκεκριμένα).”
Τι να αποφύγετε:
– Αποφύγετε να απευθυνθείτε γενικά στις επιτροπές εισαγωγής. Θα πρέπει να ερευνήσετε το όνομα του υπεύθυνου σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε στη λίστα αναμονής/επιστολή αναβολής που λάβατε από το πανεπιστήμιο.
– Αποφύγετε να είστε υπερβολικά συναισθηματικοί. Σίγουρα μπορεί να νιώθετε θλίψη, θυμό ή απογοήτευση από τη λίστα αναμονής/αναβολή της αίτησής σας. Ωστόσο, η επιστολή τους θα πρέπει να δείχνει γνήσιο ενθουσιασμό, ευγνωμοσύνη για μια δεύτερη ευκαιρία και ελπίδα ότι θα γίνετε δεκτοί, καθώς και διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που γίνετε δεκτοί θα εγγραφείτε.
– Αποφύγετε να αναφέρετε περιττά γεγονότα. Οι υπεύθυνοι εισαγωγής έχουν ήδη εξετάσει τους καταλόγους δραστηριοτήτων, τις πρόσθετες πληροφορίες και τις εκθέσεις σας μέσω της αρχικής σας αίτησης. Μην τους βομβαρδίζετε με πληροφορίες που ήδη έχουν, απλώς παραθέστε τυχόν ενημερώσεις.
Σημείωση: Μην στέλνετε επιστολές σε όλα τα πανεπιστήμια που σας έχουν αναβάλει/βάλει στη λίστα αναμονής, μόνο σε αυτά που πραγματικά σας ενδιαφέρει να εγγραφείτε.
Εμείς στο CLC γνωρίζουμε πολύ καλά τα προφίλ των φοιτητών μας και ενημερωνόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τα προφίλ των υποψηφίων μας στις ΗΠΑ και τις αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις τους. Οι μέντορες του CLC ξέρουν τι χρειάζεται και πώς να γράψουν την τέλεια επιστολή “συνεχούς ενδιαφέροντος” και παραμένουμε στο πλευρό των μαθητών μας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων μέχρι να αποφασίσουν σε ποιο ίδρυμα θα φοιτήσουν.
Καλή τύχη σε όλους!