Πώς να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για οικονομική βοήθεια από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως διεθνής φοιτητής

Η αίτηση για οικονομική βοήθεια γίνεται όλο και πιο συχνά από τους μαθητές στην Ελλάδα, καθώς το κόστος φοίτησης σε ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμη και τα 80.000$ ετησίως, δηλαδή σχεδόν 380,000 δολάρια για τα τέσσερα χρόνια φοίτησης για ένα πτυχίο σε επίπεδο προπτυχιακό. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα πανεπιστήμια είναι εν μέρει επιχειρήσεις και ως τέτοιες αναζητούν φοιτητές που μπορούν να τους φέρουν χρήματα αντί να τα ζητούν. Για το σκοπό αυτό, προσφέρουν γενναιόδωρη βοήθεια μόνο σε λίγους επιλεγμένους φοιτητές που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Κάλο λοιπόν είναι να γνωρίζετε τα ακολουθως:

  1. Ακαδημαϊκή αριστεία. Για να προσφερθεί ένα πανεπιστήμιο να καλύψει τα δίδακτρα και τα επιπλέον έξοδα φοίτησης ενός διεθνούς φοιτητή σημαίνει ότι ο μαθητής είναι ακαδημαϊκά άριστος. Αυτό σημαίνει τέλειος μέσος όρος βαθμολογίας (Γ’ γυμνασίου-Γ’ Λυκείου), βαθμολογία SAT πάνω από 1470, μετάλλια-βραβεία σε εθνικούς διαγωνισμούς και γιατί όχι συμμετοχή σε μαθητικές Ολυμπιάδες. Προφανώς, τα πιο ελίτ πανεπιστήμια έχουν τις υψηλότερες ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Επίσης, να θυμάστε ότι η οικονομική βοήθεια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, στη συμμετοχή σε ακαδημαική έρευνα, στους μαθητικούς συλλόγους και στην αξιοποίηση των δραστηριοτήτων του σχολείου στο έπακρο.
  2. Ερευνήστε το κόστος φοίτησης για κάθε πανεπιστήμιο, καθώς όλα έχουν διαφορετικά δίδακτρα και έξοδα. Στη συνέχεια, καθίστε με τους γονείς σας και αποφασίστε αν χρειάζεστε πλήρη οικονομική βοήθεια ή αν μπορείτε να καλύψετε μέρος των διδάκτρων και των εξόδων διαβίωσης. Η γνώση του προϋπολογισμού σας είναι το κλειδί για τη σωστή απόφαση για τα πανεπιστήμια στα οποία θα κάνετε αίτηση τελικά. Λάβετε υπόψη σας ότι τα κρατικά πανεπιστήμια για παράδειγμα (τα περισσότερα από αυτά) έχουν χαμηλότερα δίδακτρα, ωστόσο προσφέρουν ελάχιστη ή μηδενική οικονομική βοήθεια σε διεθνείς φοιτητές. Εάν προσφέρουν χρηματικό βραβείο μπορεί να είναι μόνο μέσω υποτροφίας που βασίζεται σε αθλητικές ή ακαδημαϊκές επιδόσεις (merit, athletic scholarships-awards) και όχι με βάση τις ανάγκες σας για οικονομική βοηθεια καθως δεν δέχονται το CSS profile.
  3. Μιλήστε με τους μέντορές σας στο CLC για να διαλέξετε και να υποβάλετε αίτηση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που ταιριάζουν στις μοναδικές σας ανάγκες και στο προφίλ σας. Εμείς στο CLC σας βοηθάμε να υποβάλετε αίτηση στα πανεπιστήμια που οι μαθητές μας έχουν τις μέγιστες δυνατότητες να κερδίσουν μια γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια ανάλογα με το ακαδημαϊκό και εξωσχολικό τους προφίλ. Να θυμάστε ότι στα πιο ελίτ πανεπιστήμια χιλιάδες φοιτητές ανταγωνίζονται για την οικονομική βοήθεια και μόνο ελάχιστοι θα κερδίσουν πλήρη υποτροφία. Όσο περισσότερο σας θέλει ένα πανεπιστήμιο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να λάβετε το καλύτερο δυνατό πακέτο οικονομικής βοήθειας.
  4. Να είστε προετοιμασμένοι για επιπλέον έξοδα για την αποστολή των βαθμολογιών SAT, IELTS, Toefl στα πανεπιστήμια, για τα έξοδα των αιτήσεων (περιπου 70 δολλάρια για κάθε αίτηση), καθώς και για τη συμπλήρωση του CSS Profile με τους γονείς σας (το οποίο απαιτεί να μεταφράσετε εγκαίρως τα φορολογικά έγγραφα –εκαθαριστικό και Ε9- για τις αιτήσεις.)

Καθώς υπάρχουν χιλιάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ που δέχονται διεθνείς φοιτητές και προσφέρουν ικανοποιητική οικονομική βοήθεια, εμείς στο CLC θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε μια λίστα με πανεπιστήμια που ανταποκρίνονται στις ακαδημαϊκές σας ανάγκες αλλά και στον προϋπολογισμό σας!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δημιουργία του Προϋποθέσεις – Κλειδιά Ας δούμε μαζί τα βήματα και τα κριτήρια για την δημιουργία μιας λίστας πανεπιστημίων. Ξεκινώντας, από την Β’

Read More »

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για να εμπλουτίσετε τις αιτήσεις σας στα πανεπιστήμια Ως μέρος της αφοσίωσής του στην επιτυχία των μαθητών, το CLC ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατά την

Read More »

Τι σημαίνει waitlist offer; Εάν είστε στη λίστα αναμονής, συνήθως σημαίνει ότι ένα πανεπιστήμιο αισθάνεται ότι είστε κατάλληλοι, αλλά ο αριθμός αποδοχών του περιορισμένος. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής εάν το σχολείο

Read More »
Scroll to Top